In de val in Naracoota

Miljoenen jaren geleden stond Zuid-Australië onder zeewater. Het was een relatief ondiepe zee met heel veel leven erin. Dat leven stierf af en toe en liet een dikke laag krijt achter tot soms wel 70 m dik. Als gevolg van daling van de zeespiegel in combinatie met het omhoog duwen van land door het tegen elkaar aanschuiven van continenten kwam deze krijtlaag boven zeeniveau te liggen. Als gevolg van zure regen loste dat krijt her en der op en werden er grotten (caves) gevormd. Soms zaten daar ook gaten in aan de bovenkant. Bij Naracoota zijn grotten gevonden, waarin tot circa 50.000 jaar geleden dieren in zo’n gat vielen waar ze niet meer uit konden klimmen. Dat konden sommige roofdieren zoals de Tasmaanse duivel wel, dus voor hun was dit een gedekte tafel.

Uit deze botten heeft men meer dan 1000 diersoorten weten te reconstrueren. Uit deze reconstructie blijkt dat de diversiteit van diersoorten 50.000 jaar geleden vele malen groter was dan circa 40.000 jaar geleden. Idem vergeleken met nu. Voorbeeld: 40 soorten kangeroes toen, nu nog maar 4. Het grote uitsterven van diersoorten in Australië is dus niet iets van recente datum maar moet ergens tussen 50.000 en 40.000 jaar geleden hebben plaats gevonden.

Onze gids kwam zelf niet met een verklaring van oorzaken, dus toch maar eens nagevraagd wanneer de eerste mensen in Australië zijn aangekomen. Dat blijkt terug te dateren te zijn tot circa 48.000 jaar geleden. Toen kwamen wat nu Aboriginals worden genoemd naar Australië (vanuit India/Afrika) en bekend is dat ze met bush fires op dieren jaagden en land ontgonnen voor landbouw. Onduidelijk is of dit de enig mogelijke oorzaak is, of dat er andere oorzaken zijn voor deze teloorgang van veel soorten in minder dan 10.000 jaar.

Het is fascinerend om in de grotten fossielen van dieren te zien die 50.000 jaar geleden voorkwamen. Er is ook een hal gebouwd waar de wereld van 50.000 jaar geleden met toen voorkomende dieren is nagebootst. Heel bijzonder en prachtig gedaan met geluid, en af en toe wiebelende dieren.

De in de grotten van honger en dorst gestorven dieren ondergingen een vreselijke dood maar hebben voor ons wel een schat aan informatie achtergelaten over hun voorkomen en hoe ze leefden. Hieronder wat foto’s van gereconstrueerde dieren:

Schermafbeelding 2018-01-13 om 08.17.55

Dit enorme dier was een marsupial, een zoogdier dat haar jongen in een buidel op de buik draagt. De kangeroe behoort ook tot de groep. Het bovenstaand afgebeelde dier was vegetarier.

Onderstaand een foto van een uitgestorven kangeroe, dat met zijn/haar lange voorpoten vooral blad van bomen en struiken at. Het regelmatig platbranden van vegetatie (Aboriginals schenen dit om de 7 jaar te doen) kan het dier de kop hebben gekost.

Schermafbeelding 2018-01-13 om 08.18.24

Johan en Mieke vanuit Melbourne.

PS: Dit is de laatste pagina van het blog, morgen stappen we het vliegtuig in om via Hongkong weer naar huis te vliegen. Tot kijk in Nederland!

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

2 gedachten over “In de val in Naracoota”

  1. Harari beschrijft in zijn boek Sapiens de samenhang tussen het grote verdwijnen van dieren toen homo sapiens op het toneel verscheen. Niet alleen in Australië al was het daar wel heel heftig. In Eurazië maakte homo sapiens ook nog een eind aan alle andere mensensoorten, waar er ooit diverse van rondliepen.

    Like

  2. Hoi Mieke en Johan, ik zal blij zijn als jullie dinsdag weer thuis zijn. Het zal, voor jullie, best een overgang worden naar de grauwe grijsheid die hier al een hele tijd over ons landje hangt. Aan de andere kant is het misschien ook wel fijn om weer thuis in het eigen huis te zijn. Mijn ervaring is dat ik ons huis altijd zo groot en vol luxe vond na onze kampeervakanties.
    Ik hoop dat jullie dit nog kunnen lezen en tot dinsdag of woensdag. Liefs, kus 🌹🙋, Erica

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s